MARIANNE KYNDE HESTBECH, 7 MARTS 2021
CIRKULÆRT MØBELDESIGN - HVORFOR & HVORDAN?
Hvorfor Cirkulært?
At tænke cirkulært er næsten blevet som en religion for mig. Mest på den måde at jeg opsøger og ser det i alt omkring mig nu - og nu er det ikke fordi der nu kommer en større religiøs udredning eller nogen “circle of life” sange (beklager), men det er den bedste måde jeg kan beskrive hvad cirkularitet betyder for mig lige nu.
Det er som hvis der er en god ven der fortæller dig at det er gået op for hende at alle ting går op i tallet 23. Du begynder selv at tælle lidt en gang imellem. Du tæller antallet af varerne i dit køleskab - 23, du tæller antallet af træer på vej til dit arbejde 23. Antallet af kollegaer i din afdeling på arbejdet - 23! Nu er du hooked! Sådan har jeg det med cirkularitet….. på en mindre besat men måske mere optaget måde.
Cirkulært og Lineært
De oplagte cirkulære eksempler kommer fra naturen, som de fire årstider der kommer igen år efter år, eller de cirkulære rytmer i vores egne kroppe.
Cirkularitet er naturligt, der er en tryghed, en rytme og en ro i det, og jeg tror det er her den store tiltrækningskraft er, i hvert fald for mig - det føles rigtigt og godt.
Det primære i cirkulært design ligger sjovt nok i ordet, det er en bevægelse i kredsløb, og i den forstand er slutpunktet principielt det samme som udgangspunktet. Dog er din viden ved slutpunktet på et højere niveau end da du startede. Der opstår en læring og lagring af dine erfaringer der både styrker din intuition og din intellekt når du er bevidst om cirkularitet. Det samme tænker jeg gør sig gældende når man genanvender møbler og materialer - der er en lagring af erfaringer i materialer.
Man skal ikke sammenligne cirkularitet med at stå stille, og det er vi som mennesker i øvrigt også underligt bange for, men det er mere en lag på lag øvelse.
En god måde at definere cirkulær tænkning på kan også være at stille det overfor dens modsætning - at tænke lineært.
Lineært Cirkulært
Vi har det også godt med at tænke lineært, det er en tænkning der fortrinsvis anvendes af videnskaben. Lineære tænkning tager udgangspunkt i fx en hypotese og fortsætter derfra, i bedste fald, i en logisk set lige retning fremad mod ukendt slut punkt eller mål. Det er en begrænset tænkning på den måde at den omfatter en begyndelse og en ende, slut, prut.
Det er her jeg oftest har haft det svært med det lineære, når du kommer i mål eller når et resultat - hva så? Jeg har altid haft travlt med at fylde det “hul” der kommer efter man er nået i mål, med en ny målsætning - videre til det næste. Det øver jeg mig på at stoppe med.
Der skal være lige så meget plads til at hylde sine mål, stoppe op, reflektere og restituerer, som der er til at jage efter dem. Cirkularitet skaber balance for mig på den måde.
Cirkulært møbeldesign
Cirkularitet er jeg derfor også begyndt at søge i mange aspekter af mit liv, særligt i min hverdag og i mit arbejde vil jeg gerne indføre mere cirkularitet.
Derudover har bæredygtighed altid været et svært begreb for mig sådan fuldt ud at forstå, især indenfor mode og design. Cirkulært design er, for mig i hvert fald, mere simpelt og jordnært.
Principperne for Cirkulær Design
De sidste mange år er der kommet meget fokus på nye teknikker, teknologier, materialer, certificeringer og forretningsmodeller inden for cirkulære løsninger. Flere og flere møbelvirksomheder arbejder med at gøre deres produkter mere cirkulære, og det synes jeg er fantastisk!
Nederst kan i se en liste over nogle af de virksomheder jeg synes gør det ekstraordinært godt og sejt!
Mit bidrag til den cirkulære møbelindustri er at sørge for at bruge så få nye ressourcer som muligt, for det er jo her problemet ligger i virkeligheden. Hvis vi havde uendeligt af ressourcer og en uendeligt stort sort hul at smide alle vores ting ud i igen ville vi jo bare kunne fortsætte med at leve lineært. Det lyder nu ellers som en god sci-fi film!! Men indtil da har jeg tænkt mig at leve så vidt muligt efter den cirkulære læresætning.
REDUCE, REUSE, RECYCLE & RETHINK
- AMEN!
Hvordan køber jeg cirkulært?
Når du skal ud og købe nye møbler til din bolig, og du gerne vil finde noget der er cirkulært, så kig efter følgende:
Er produktet produceret af genanvendeligt materiale?
Produkterne skal have så lang en levetid som muligt, både ved at være produceret i høj kvalitet og ved at designet, er så klassisk, at det er er ”holdbart” i årtier.
Bruges der genanvendeligt emballage.
Er designet lavet til nem reparation/let vedligehold, og tilbyder firmaet ligefrem at gøre det for dig?
Når produkterne til sidst er udtjente, kan de så nemt adskilles og sendes til genanvendelse, så materialerne endnu engang kommer i cirkulation.
Cirkulær interiør inspiration
Her er min evigt voksende liste af spændende cirkulære interiør firmaer/håndværkere: